Starsale opent veilingseizoen met verve

maandag 28 augustus 2017

Starsale opent veilingseizoen met verve

Met hoge verwachtingen werd er uitgekeken naar de 17e editie van Starsale Auctions, die ditmaal het veulenveilingseizoen in Nederland opende. Het zeer hoge gemiddelde van 2016 werd net niet gehaald, maar het werd wel opnieuw een veiling met vele hoogtepunten. Het Nederlands kampioensveulen Metallic (v.Franklin) verbrak alle records en is voor 75.000 euro in nieuwe handen gekomen.

De door Tjerk Tolner gefokte Metallic was hét klapstuk van de avond en is aangekocht voor een anonieme, buitenlandse bieder. Daarnaast werden er voor goede prijzen veulens verkocht naar landen als Duitsland, Oostenrijk, Ierland, Amerika, Engeland, Polen en Hongarije. Ruim één-derde van de veulens, namelijk 21, leverden 10.000 euro of meer op! Het duurste springveulen bleek de Cornet Obolensky-zoon Me The Rebel R.T. (mv.Baloubet du Rouet, fokker Reinder Tel), die in Nederland blijft. Ook voor onder andere de Desperado-dochter Madeleine M (€16.000), de Bordeaux-zoon Mo-Jo F (€14.000) en de Painted Black-zoon Magic Black (€14.000), de Cornet Obolensky-nakomelingen Coco Chanel Z (€11.500), Mr.Cornet (€11.000) en Meet Cornet R.T. (€11.000) werden goede prijzen neergeteld.

Transparante veiling
Voorzitter Ben Platzer kijkt tevreden terug op de veiling. “We hebben als doelstelling om de veulens te vermarkten voor prijzen die voor de fokkers zowel rendabel als motiverend zijn. Bij het grootste gedeelte van de veulens is dat gelukt, en we hebben een goede gemiddelde prijs van 9.600 euro behaald”, reageert hij. “Als veiling doen we er alles aan om de fokkers een zo goed mogelijke prijs te bieden voor hun veulens. We hebben streng geselecteerd, een top veulencollectie kunnen samenstellen en hebben -zoals ieder jaar- een transparante veiling met eerlijke prijzen georganiseerd. Voor het ideaalplaatje waren de prijsverschillen nog wat te groot, maar we kijken wel met een heel goed gevoel terug op de veiling. Het was weer een mooi feestje en ik ben trots op alle vrijwilligers, fokkers en kopers die hieraan hebben meegewerkt. Want een veiling laten slagen kan je nooit alleen!”

Nieuwe kopers
Vorig jaar lag de gemiddelde prijs met €10.095 net iets hoger, maar behaalde resultaten in het verleden geven nooit garantie voor de toekomst. Zeker niet als het gaat om een grillige markt als deze. “Als je ieder jaar een hoger gemiddelde wil halen, wordt je vanzelf een keer teleurgesteld. De markt bepaalt de prijs, en zeker aan het begin van de veiling waren de kopers nog wat afwachtend. Van zo’n prijs als voor veilingtopper Metallic kan je als organisatie alleen maar dromen. Daar móet je ook oprecht van genieten met zijn allen, want wellicht moeten we hier weer jaren op teren. Hoewel we er voor 2018 natuurlijk weer alles aan gaan doen om opnieuw zulke uitzonderlijke veulens naar Starsale te krijgen. Daarbij zullen we, waar mogelijk, nóg meer aandacht besteden aan het aantrekken van potentiële kopers en de inzet van nieuwe mediakanalen. Dat heeft dit jaar ook zijn vruchten afgeworpen, want we hebben op de veiling veel nieuwe kopers kunnen verwelkomen”, aldus Ben Platzer.

 

tekst:door Jenneke Smit

​fotocredits: Aniek de Wit