Londen bewijst kwaliteit Noordelijke foklijnen

maandag 13 augustus 2012

Londen bewijst kwaliteit Noordelijke foklijnen

Starsale: de weg naar een nieuwe moederlijn.

JELSUM – Hovenga is naast topfokker, directeur van de Eisma Media Groep, een uitgeverij van tal van vakbladen waaronder De Paardenkrant. Een man die dus voor en achter de schermen kijkt en als voormalige voorzitter van de Bond van Hengstenhouders en als fokker weet hoe de fokkerij en paardenwereld in elkaar steekt. We moeten de geboden kansen benutten. Neem Londen. Daar stond het Nederlandse warmbloed paard met gouden en zilveren medailles in de spotlights. En wie de lijntjes van: Sterrehofs Tamino, VDL Bubalu, Big Star, Royal Power, Wervel Wind, Silvana HDC, Vedor en Vrieda O doortrekt, komt uit op noordelijke stammen. Dat moeten we benutten maar dat vraagt van tal van partijen een stuk internationale marketing.

Hovenga noemt Starsale, de warmbloed veulenveiling van de drie noordelijke provincies, een van de kansen de noordelijke fokkerij in binnen- en buitenland onder de aandacht te brengen. ,,Starsale is de weg naar nieuwe moederlijnen. Een goede moederlijn is de basis van een fokkerij voor de toekomst. Starsale is er dus ook voor de fokker die de kwaliteit van zijn stal naar een hoger plan wil trekken. Het is misschien een open deur intrappen, maar enkel met kwaliteit red je het in de fokkerij. Bij Starsale heb je een deskundige commissie die de veulens selecteert. Voor de koper een pluspunt want je hoeft niet erf op, erf af.”

De man van fokstal Seldsum noemt het opvallend dat juist fokkers uit het noorden de uitgelezen kans niet benutten. Ze laten de veulens aan anderen en kijken toe. Het huidige prijsniveau biedt hen juist de mogelijkheid kwaliteit binnen te halen. Zo heeft iedere tijd zijn eigen mogelijkheden. Starsale is een uitgelezen mogelijkheid. Zo’n kans moet je niet laten lopen.