Starsale Auctions vaste prik voor Rinus Blom

zondag 14 augustus 2016

Starsale Auctions vaste prik voor Rinus Blom

Tekst door Jenneke Smit

Al menigmaal kwam Rinus Blom met veel vertrouwen naar de Starsale Auctions om daar vervolgens één of meerdere veulens voor zijn sportstal vast te leggen. Diverse in Drachten aangeschafte toekomsttalenten hebben bij hem inmiddels bewezen het vertrouwen dubbel en dwars waard te zijn, zoals oogappel Ever Blue. Ook dit jaar prijkt Starsale Auctions weer op de agenda van de enthousiaste paardenman uit Etten-Leur.
 
Voormalig verkeersschoolhouder en eigenaar van Hoeve De Grient, Rinus Blom, is al decennialang een bekend gezicht binnen en buiten de paardenwereld. Als fokker, eigenaar en sponsor draagt hij de paardensport op verschillende manieren een heel warm hart toe. Zo sponsort hij de KWPN hengstencompetitie en organiseert hij ieder jaar het bij ruiters geliefde sportevenement Jumping Etten-Leur.
 
 
Talent vroeg ontdekken
De talenten uit zijn sport- en opleidingsstal Hoeve De Grient worden meestal als veulen aangekocht. Daarnaast fokt Rinus Blom zelf op bescheiden schaal. “Springpaarden koop ik graag op jonge leeftijd. Als ze eenmaal onder het zadel zijn, zijn de betere paarden niet meer voor normaal geld te koop. Vrijwel altijd kies ik voor veulenveilingen en Starsale Auctions is ieder jaar vaste prik voor mij. Ook al is het beste een eindje rijden vanuit West-Brabant”, lacht Blom. “Gelukkig blijkt het elke keer weer de moeite waard om naar Drachten te komen.” Het traject om kwaliteitsvolle springveulens aan te schaffen begint thuis door het bekijken van de foto’s en met name video’s. “Op basis van de video’s maak ik voor mezelf altijd de eerste selectie. Daarbij let ik op het type van de veulens en natuurlijk de galop, want dat is voor een springpaard het meest belangrijk. Daarna neem ik alle interessante veulens door met Ralph van Venrooij, dat is onze stalmanager. Hij zoekt uit welke veulens qua pedigree het meest interessant zijn, zeker ook met oog op de hengstenkeuring. Ieder jaar proberen we met één of meerdere hengsten naar de eerste bezichtiging te gaan en dan is het heel belangrijk dat ze goed gefokt zijn.” Juist op dat punt springt Starsale Auctions er uit, is Rinus Blom van mening. “In het Noorden hebben ze van oudsher hele goede stammen en die veulens komen bij Starsale onder de hamer. Bovenin Nederland wordt gefokt met echte prestatiestammen. Daarnaast zien we graag dat de pedigree is opgebouwd met interessante hengsten. Ook dat zit altijd goed bij Starsale.”
 
Oogappel Ever Blue
Het meeste succes tot nu toe heeft Rinus Blom beleeft met de via Starsale Auctions gekochte Zirocco Blue VDL-zoon Ever Blue. Dit fokproduct van Henk en Erik Veenstra uit Nuis groeide uit tot een KWPN-goedgekeurde hengst en ware sensatie in de hengstencompetitie en jonge paardenwedstrijden. Onder Bloms ruiter Mitchel Sonneveld blonk de hengst uit in de sport en eind juli is hij vertrokken naar Amerika. “Met Ever Blue hebben we mooie successen gehad, zoals het winnen van de hengstencompetitie. Hij is snel, competitief en sprong met veel kwaliteit. Dat bleef niet onopgemerkt en vanuit Amerika ontstond er serieuze interesse. Hij is nu zeven jaar en het was een ideaal moment om hem te verkopen. Hopelijk gaat Ever Blue daar ook voor succes zorgen!” Andere Starsale-veulens die hun eigenaar Rinus Blom al het nodige geluk hebben gebracht zijn de NRPS- en AES-gekeurde hengsten Hiniek (Indoctro x Ahorn) en Hiek’n (Falaise de Muze x Matterhorn). “Deze vierjarige hengsten worden bij ons nu verder opgeleid voor de sport en pakken het heel goed op. Daarnaast heb ik nog wat jongere paarden die ik bij Starsale heb gekocht, waaronder een aparte jaarling van F-One USA.”
 
Eerste selectie
Tijdens de presentatie van de veulens beoordeelt Blom ze opnieuw op hun type, met daarbij graag een mooi front, en de bewegingsvorm. De meest interessante veulens staan dan al aangekruist in de catalogus. “Het voordeel van een bewezen veiling is dat de veulens door een deskundige commissie bekeken zijn. Voorafgaand aan de veiling weet ik al precies welke voor ons interessant genoeg zijn. Zo wil ik graag dat er minimaal twee of drie 1.40m paarden uit de stam komen en dat de veulens afstammen van een interessante vader. Ever Blue had bij ons een streepje voor omdat we al een heel goed paard uit diezelfde stam hebben gehad. Dat jaar kon ik zelf niet aanwezig zijn in Drachten, dus hebben we hem via de telefoon gekocht.”
 
Eerlijke prijzen
Ook op 26 augustus zal Rinus Blom van de partij zijn in het Fries Congrescentrum in Drachten. “Naast een kwaliteitsvolle collectie veulens heeft Starsale ook de organisatie goed voor elkaar. Ook als ik een keer geen veulens koop, word ik het jaar erop weer uitgenodigd op de VIP. De organisatie zorgt goed voor de kopers en potentiële kopers. Daarnaast heb ik al menigmaal een goed paard als veulen bij Starsale gekocht voor een nette prijs. Hoewel ik best bereid ben voor kwaliteit te betalen, laat ik de veilingtoppers vaak aan me voorbij gaan. Bij deze veiling zijn er eerlijke prijzen, goede veulens en een fijne sfeer. Dus 26 augustus is rood omcirkeld in de agenda”, besluit Rinus Blom.