"Starsale Auctions brengt de fokkerij een flinke stap vooruit"
dinsdag 26 juli 2016
Sjouke de Groot uit het pittoreske Friese dorpje Hinnaard mag je, zonder overdrijven, een topfokker noemen. Of het nu om koeien, Friese- of warmbloed paarden gaat. Met andere topfokkers heeft hij gemeen dat hij geen gebaande paden volgt, maar vooral zijn eigen gevoel.”Dat gevoel kun je niet uitleggen, maar het is wel een vereiste is om aan de top te komen. Je eigen zin doen, maar ook je breed oriënteren. Op andermans erf kun je heel veel leren en Starsale is daar een uitgelezen moment voor. Zien en proeven wat andere fokkers doen en gebruik maken van de selectie van mensen uit de praktijk.”
Sjouke heeft het familievirus, meedoen op het hoogste niveau, willen winnen, meegekregen. Hij spiegelt zich daarbij aan zijn vader. Een kei in het kaatsen, koning op de PC, de beroemdste kaatspartij van het jaar. “ Een fantastisch mens, recht door zee. Ook dat heb ik van hem geërfd.” Sjouke is ook de kaatsweg opgegaan, kwam eveneens uit op de PC. Zijn belangstelling voor andere sporten als schaatsen en wielrennen, maakte specialisatie onmogelijk.” Ik paste niet in een keurslijf. Nu nog niet. Zelfs bij de paarden niet klinkt het lachend.”
Op 18-jarige leeftijd kocht hij een Fries veulen. Maar er ontbak 1000 gulden. Thuis hoefde hij daar niet mee aan te komen. Eerst het geld en dan pas kopen, was het motto in Huize De Groot. Pake was gelukkig milder voor zijn kleinzoon. Hij leende het ontbrekende bedrag op voorwaarde dat het binnen een jaar terugbetaald moest worden. Dat lukte, na heel veel melken in andere stallen. Maar het was wel de start van een bloeiende fokkerij.
De Friezenfokkerij had zijn hart. Hij fokte op nog jonge leeftijd ondermeer een goedgekeurde dekhengst, werd inspecteur van het Friesch Paardenstamboek. Geroemd om zijn kennis, dat zeker, maar zijn karakter botste teveel met de leiding en het kwam tot een breuk. Zover, dat hij het lidmaatschap opzegde. “En dan kun je niet meer met Friezen fokken, je moet dan lid van het stamboek zijn. En stromannen, daar wil ik niet aan.”
Met een ongebreidelde inzet wierp hij zich op het fokken van warmbloed paarden. Leerde in de keuken van VDL Stud maar ging en gaat zijn eigen weg. Fokt uit de Minka stam zowel spring- als dressuurpaarden. “Natuurlijk is de fokkerij in Friesland met de oude bloedlijnen springgericht. Ook van mij lopen er paarden in Amerika met prima uitslagen. Dat is genieten. Maar die merrielijnen zijn in mijn eigen ogen, net zo geschikt voor het fokken van dressuurpaarden. Bij een goede en gerichte hengstenkeus, moet dat lukken. Ouderwets? Nee, ik noem dat dan maar een moderne allround fokkerij."
Sjouke schiet bij die woorden in de lach. Een binnenpretje? “Nee, ik moest denken aan een lezing die ik gehouden heb. Daar zette ik het fenomeen Daphne Schippers naast de paarden neer. Haar manier van lopen, de versnelling, zeg maar het schakelen, de kracht uit de lendenen maar ook haar schoonheid, dat moet je ook bij de paarden hebben. Daphne kan zomaar wereldkampioen zevenkamp worden. Dus allround. En dat is wat ik bij mijn paarden wil. “
Dit voorjaar lag een Governor veulen nog nat achter zijn moeder of de kopers reden het erf op. Het werden kijkers, ze mochten even genieten, meer niet. “Ik heb het veulen op voorhand toegezegd aan Starsale. Ook al kost mij dat misschien geld, mijn woord gaat voor het geld. Wij als fokkers moeten deze veiling promoten. Het is een uitmuntende reclame voor de fokkerij in het Noorden.”
Sjouke zelf heeft ook wel op Starsale gekocht. “ Je kunt zo een lijn opbouwen en je vooraf oriënteren op de moederlijn, want die is heel belangrijk, zit er fok in of niet. De selectiecommissie kent die goede lijnen. Het zijn praktijkmensen die kiezen voor de sport. Natuurlijk ook voor een mooi paard, want het oog wil ook wat, maar wie op deze noordelijke veiling koopt, is voor wat de fokkerij betreft, een flinke stap vooruit. Je hebt een lijn om verder mee te gaan. En voor de sport zijn er natuurlijk de hengstveulens. Of wie weet, een goedgekeurde dekhengst. En dat is mijn droom, na de Friese dekhengst nu een warmbloed dekhengst fokken. Die droom hoop ik waar te maken.''