Starsale kent veel nieuwe kopers uit binnen en buitenland

zaterdag 3 september 2011

De elfde editie van de Starsale veulenveiling in Drachten heeft voor goede resultaten gezorgd. Met een prijs van €26.000 was de Bordeaux-zoon Google veilingtopper. Net als de op één-na-duurste Grootmeester (v.Charmeur), die verkocht werd voor €16.500, vertrekt hij naar Oezbekistan. In totaal zijn 17 van de 56 veulens verkocht naar het buitenland, onder meer ook naar Amerika, Cuba en België. Met een gemiddelde prijs van €6.293 werd er bij Starsale weer een beter resultaat behaald dan vorig jaar.

In totaal kwamen er 56 veulens onder de hamer, 33 in de spring- en 23 in de dressuurrichting. Het bleken vooral de hengstveulens die goed betaald werden (gemiddeld €7.011). Van de tien duurste veulens zijn er zes in de dressuurrichting gefokt, en zeven hengstveulens. De spraakmakende veilingtopper Google (v.Bordeaux) is door J. Elzinga-Sloot gefokt uit de elite sport(-dres) merrie Padegini (v.Farrington) en was dit jaar kampioene op CK Drenthe. Ook de sterk bewegende Grootmeester (Charmeur uit Beste Dieni keur v.Flemmingh) verdiende al een kampioenstitel in zijn korte carrière, namelijk die van CK Friesland. Met €12.500 was de zeer rassige Apache-dochter Go Chique (uit Zonique elite v.San Remo) het duurste merrieveulen, zij blijft in Nederland. Het duurste springveulen was de interessant gefokte merrie Giancara VDL (Sheraton uit Viancara VDL elite v.Acobat II), die voor €12.000 werd afgeslagen en naar Cuba vertrekt. Duurste hengstveulen in de springrichting was Golden Touch (Vingino uit Unonosa  keur sport(-spr) v.Numero Uno), die €11.000 opleverde. Ook boven de €10.000-grens ging het goed bewegende hengstveulen Grandiazz (Jazz uit Vega elite v.Métall).

De 56 geveilde veulens zorgden voor een totaalomzet van €352.400 en de organisatie kijkt dan ook zeer tevreden terug. Het ondereind was klein en gemiddeld genomen is er ten opzichte van vorig jaar weer vooruitgang geboekt. Ook positief is dat de veiling dit jaar 20 nieuwe kopers heeft aangetrokken. 34 veulens zijn binnen Nederland, maar buiten de drie Noordelijke provincies, verkocht. Het is daarmee wederom gebleken dat de kwaliteitsvolle, zorgvuldige geselecteerde Noordelijke topveulens weten te zorgen voor een rondom geslaagde veiling.