Stoeterij Renken zoekt het in bewezen stammen

maandag 10 augustus 2009

VRIESCHELOO ? Wijlen journalist Joris van den Bergh zei het al: ,,Wat goed is, komt snel.?? Het zou ook het onderschrift kunnen zijn op het stalnaambord van Stoeterij Renken in Vriescheloo. In betrekkelijk korte tijd heeft de familie Renken daar een fok- en springstal van naam opgebouwd. De letters RV zijn in tal van landen nu al een begrip. Het geheim? ,,We zoeken het enkel in kwaliteit, in bewezen stammen en hengsten?? aldus vader Engel Renken.

Stoeterij Renken, het leest als een spannend jongensboek. In 1992 werd begonnen met het hobbymatig fokken van paarden. Maar ook toen al was er sprake van gedrevenheid. ,,Als je iets doet, moet je het goed doen. Anders is het zonde van je tijd en van je geld. Want wachten op die ene gelukstreffer, kost enkel geld. Je uitgangsmateriaal moet goed zijn??, benadrukt Renken sr.

In 1999 wordt een hobby de broodwinning nadat het akkerbouwgedeelte van het bedrijf is verkocht. Binnen een paar jaar wordt een moderne stoeterij opgebouwd waar een zeventigtal paarden kunnen worden gehuisvest. Kwalitatief niet enkel bij de huisvesting maar vooral in het fokmateriaal. ,,We leggen de lat heel hoog binnen ons merriebestand en zoeken in binnen- en buitenland naar tophengsten??, aldus zoon Harold.

Stammen

Zo fokt de stoeterij met de Oberlina stam. De ster-, preferente en prestatiemerrie Kaberlina (Amethist x Uniek x Legaat) is daarbij een van de boegbeelden. Nazaten van deze fokmerrie vieren zowel internationaal als nationaal triomfen. Zo werd Twin Twin RV (Calvados) met Jur Vrieling onlangs negende in de zware en aansprekende Derby van Eindhoven en glorieerde What Ever RV (Murano) met Suzanne Tepper in Internationale rubrieken van zesjarige springpaarden. Uit de Kaberlina stam ook de fokmerrie Salina RV (Calvados), een volle zuster van Twin Twin en What Ever. Nauw verwant aan Kaberlina is ook de goedgekeurde hengst Utah (Guidam) die met Danny Schaper internationale concoursen loopt.

Een tweede bewezen stam is de Ibertine lijn met ondermeer de ster- en preferente merrie Tinka Ook al zo?n boegbeeld met nazaten als Toscane RV (Cavalier) die wordt gereden door de Ierse topruiter Darragh Kerins en in bezit is van Double H Farms uit Wellington, de hoofdsponsor van de Global Champions Tour. En natuurlijk Sanne RV (Cavalier) die op Grand Prix 1.60 niveau wordt gereden door de Fransman Hutin Thibault. Uit deze Tinka lijn komt ook de in Frankrijk goedgekeurde hengst Whisper RV (Heartbreaker) die in het Franse Fontainebleau als duurste werd geveild op de Fences veiling. Het rijtje van Tinka en haar nazaten is gemakkelijk verder aan te vullen met toppers in binnen- en buitenland. Maar in de moderne stallen valt meer te genieten zoals een moeder van vier internationale springpaarden, een volle zus van het Grand Prix paard van Eric Lamaze uit Canada, ofwel fokmateriaal van de bovenste plank.

Veulens

Stoeterij Renken fokt jaarlijks een vijftiental springgerichte veulens. Een deel blijft in Vriescheloo, de rest wordt verkocht. Op de belangrijke veulenveilingen is stoeterij Renken als leverancier kind aan huis, want kwaliteit laat zich nu eenmaal verkopen. Toch huldigt de familie Renken het standpunt dat ook Star Sale, de elite veulenveiling in het Noorden, veulens krijgt aangeboden. Harold: ,,Wij zien dat als een promotie voor de fokkers in Noord Nederland. Vergeet niet dat hier heel veel oude en bewezen stammen zijn, dit is nu juist de kracht van Starsale dat veulens uit deze stammen hier geveild worden. Vader Renken houdt ervan om zijn mening te geven en even de belangrijke mensen en fokkers aan hun jas trekken, proberen hen voor iets warm te krijgen, hen te overtuigen. Ook voor wat het meedoen aan Star Sale betreft en zeker voor een eigen centrum van de warmbloed fokkerij in Nederland. ,,Het KWPN, en dat zijn wij fokkers en leden, staat internationaal gezien aan de top. En dan geen eigen centrum? Kom nou.??