Alleen met kwaliteit slaag je in de paardenfokkerij

zaterdag 16 augustus 2008

Als er een ding is waar zakenman en paardenfokker Pieter Henstra uit Drogeham een hekel aan heeft, dan is dat wel aan half werk doen. In het zakenleven kom je dan geen stap verder maar in de paardenwereld evenmin. ,,En in de fokkerij is half werk doen, fokken met geen goed uitgangsmateriaal. In de fokkerij slaag je alleen met kwaliteit. Enkele toevalstreffers niet meegerekend.??

De voormalige boerenzoon kwam hij al op jonge leeftijd met paarden in aanraking. Hij moest helpen bij het rijklaar maken. En dat waren niet altijd de gemakkelijkste paarden. ,,Maar je zag wel wat wel of geen kwaliteit had.?? Vandaag de dag is dat een stuk eenvoudiger. Niet enkel door het papier maar ook doordat prestaties van stammen geregistreerd staan. Henstra: ,,Wat je vroeger van horen en zeggen had, staat nu veelal op papier. Ik zeg dan ook altijd: eerst het papier, dan de prestaties van de stam en daarna kijken naar het veulen of paard. Korter gezegd, de bloedlijnen spelen een heel belangrijke rol. Maar wat zie je vaak, mensen blijven fokken met mindere kwaliteit. En dat is veelal half werk. ??

Henstra weet waarover hij praat. In zijn stallen staan fokmerries uit bewezen lijnen zoals de Sina?stam. Maar ook in de sport kiest hij voor kwaliteit en dus rijden bekende namen als Jos Lansink en Jur Vrieling de springpaarden van stal Henstra in het grote werk. In het buitenland kennen ze inmiddels ook de kwaliteit van Nerina uit de uitstekende fokmerrie Jerina (Purioso)

,,Ja, springpaarden??, klink het lachend. ,,Heel veel mensen denken dat wij vooral dressuur gerichte paarden fokken. Dat komt, denk ik, omdat Bart, (de huidige KWPN-inspecteur in Friesland, red) in het verleden veelal dressuur heeft gereden. Maar wij fokken vooral springgerichte paarden.??

Henstra vindt dat fokkers van nu een groot voordeel hebben bij vroeger. Toen was het zoeken naar kwaliteit, erf op, erf af. ,,Nu heb je overal de bekende eliteveilingen. En geloof me, de diverse selectiecommissies reizen stad en land af om kwaliteitsveulens. Zij doen het belangrijke voorwerk voor de koper. Daar moet je van profiteren. Doe je mindere fokmateriaal van de hand en koop een of meer kwaliteitsveulen. Dan ben je op de goede weg.??

Ook stal Henstra levert zo nu en dan veulens aan elite veilingen. Afgelopen herfst werd de in Drogeham gefokte Zanzibar (Special D x Pretendent) goedgekeurd voor de dekdienst. Als veulen werd Zanzibar verkocht op StarSale, de elite veiling van de drie Noordelijke provincies. ,,Je ziet, daar verkopen ze dus kwaliteit??, klink het lachend. Dan ernstiger: ,,Ik denk dat veel paardenmensen hun voordeel kunnen doen met veilingen als StarSale. Hier vindt je veulens met een goed papier uit bewezen stammen. Dat moet de bakermat zijn van de fokkerij in het Noorden. Beter gezegd, fokken met kwaliteit daar is de fokkerij in het Noorden groot van geworden. Dan moet zo blijven en dat kan alleen door te investeren in kwaliteit.??