Fokkerij Minne Hovenga startte op een veiling

vrijdag 3 augustus 2007

JELSUM - ,,Alles wat je doet, moet je goed doen. Half werk kost alleen maar geld??. Je zou dat het levensmotto van Minne Hovenga kunnen noemen. De laatste jaren timmert de uitgever van tientallen vakbladen ook als paardenfokker aan de weg. En ook al noemt hij zijn paardenfokkerij een uit de hand gelopen hobby, de kleur op de keuringen is vrijwel altijd oranje. Met als hoogtepunt natuurlijk de goedkeuring van Wonderboy (Ramon x Nimmerdor x Notaris) als dekhengst. In 2006 de verrichtingstopper bij de dressuurhengsten en een nieuwe troef uit de al veel geroemde Balia-stam. ,,Alles wat je doet, moet je goed doen. Voor de fokkerij geldt dan : werken met bewezen fokmateriaal??, aldus de succesvolle eigenaar van fok- en pensionstal Seldsum MH in Jelsum.

Het inslaan van nieuwe wegen in de paardenfokkerij in het Noorden stond in de kinderschoenen toen Minne Hovenga als journalist bij de fokkerij van koeien al met de neus op de feiten werd gedrukt. Ander, vreemd bloed, weg van de jarenlange traditie en gewoonten, de Holsteiners, betekenden een openbaring en ontketenden tegelijkertijd veel discussie. Het vroeg durf om die nieuwe weg op te gaan. In de helaas te vroeg overleden familielid en veefokker Sietse van Essen vond Minne een partner in wat hij noemt : vooruitdenken. ,,Die stappen toen in de koeienfokkerij, het gebruik van topstieren maar vooral de moed nieuwe wegen in te slaan, hebben voor een groot deel mijn inzicht en handelen in de paardenfokkerij bepaald.??

Het ?paardenleven? van Minne Hovenga begon midden jaren zeventig op een centrale keuring in Leeuwarden. Het was toen de gewoonte om enige topveulens te veilen. Minne en oom Sietse van Essen hadden hun zinnen gezet op het aansprekend merrieveulen Tyfonie. Het tweetal had concurrentie en uiteindelijk viel de hamer bij zo?n 4000 gulden. Het tweetal kreeg al snel hun gelijk. Tyfonie maakte een vliegende start in de keurings- en sportbaan en schaarde zich bij de top vijf van Nederland en scoorde hoog in de Rijpaardrubrieken. Door allerlei ontwikkelingen en verwikkelingen kwam Tyfonie in andere handen maar nooit verloor Minne deze topper uit het oog. Later kocht hij de merrie terug want ??klasse verloochent zich nooit??.

Zijn allerbeste koop noemt Minne de aankoop van de merrie Ibalia uit de bekende stal van Wolbers uit Kortehemmen. ,,Ik had altijd mijn zinnen gezet op een aansprekende nazaat uit de Balia-stam. Ibalia kostte een slordige duit, maar zo?n investering komt er bijna altijd uit. Je moet durven in het leven, maar bij een kwaliteitsaankoop kom je veelal nooit bedrogen uit. Ik zeg heel vaak tegen mensen, verkoop nu die drie gewone merries en schaf voor dat geld een nazaat uit een bewezen stam aan. Je moet durven selecteren, ook al gaat dat je soms aan het hart. De koeienwereld heeft dat mij geleerd, in ??nderein? kost veel geld maar kwaliteit betaalt zich uit. Dat geldt ook paardenfokkerij. Afscheid nemen van het mindere en kwaliteit aanschaffen en daarmee fokken, dan ben je goed bezig.??

StarSale goede mogelijkheid

Kwaliteit , dan komt Hovenga ook uit bij Starsale, de elite veulenveiling in Drachten. ,, En die kwaliteit die daar geboden wordt, kost een koper aanzienlijk minder tijd want een heel deskundige selectiecommissie heeft het voorwerk al gedaan. Starsale heeft in een paar jaar een naam opgebouwd. Het predikaat elite veiling zegt voldoende maar StarSale maakt dat ook waar. En wat me zelf betreft, ik zie graag veulens van mij op deze veiling want het is naast de kwaliteit die geboden wordt voor fokkers en voor opfokkers, ook een uithangbord van de fokkerij in de drie Noordelijke provincies. Ga eens na hoewel veulens die op StarSale zijn verkocht, nu furore maken in of de fokkerij of de sportwereld. Wonderboy uit mijn stal is daar een voorbeeld van maar ook de hengst Zo Special (Special D) die in Denemarken is goedgekeurd Zweden. Nee Starsale is een uitgelezen mogelijkheid om een stam op te bouwen of een goed sportpaard te kopen. Maar ook voor opfokkers is deze veiling belangrijk.

Ook dit jaar biedt de veiling veel kwaliteit. Kampioenen en reservekampioenen. Veelbelovende merrieveulens maar ook aansprekende hengstveulens, weet Hovenga. ,,Wie weet gaat de door mij gefokte Flemmingh-zoon dezelfde weg als Wonderboy. Ik wil er alleen maar mee zeggen dat StarSale voor veel mensen de uitgelezen mogelijkheid is om of een stam op te bouwen of om kwaliteit te kopen. Ik ben dan ook razend benieuwd waar de geselecteerde veulens in september naar toe gaan. Want ook in het buitenland weten ze inmiddels, StarSale dat staat voor kwaliteit.??