Starsale stelt ultieme collectie samen.

vrijdag 4 augustus 2017

Starsale stelt ultieme collectie samen.

tekst: door Jenneke Smit

Op papier leek het al bijzonder veelbelovend, en na het zien van alle veulens op de fotodag weet de selectiecommissie van Starsale Auctions het zeker. Dit is de beste collectie ooit! Met aan de springkant uitzonderlijk kwaliteitsvolle veulens van grootheden als Cornet Obolensky, Big Star, Baloubet du Rouet en Diamant de Semilly, en bij de dressuurveulens uitschieters van hengsten als Franklin, Fürst William en Hennessy. Er wordt halsreikend uitgekeken naar de veiling op 25 augustus.

De afgelopen jaren heeft de veiling een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Wat begon als een Noordelijke veiling ter bevordering van de afzet van veulens uit de bovenste drie provincies, is inmiddels uitgegroeid tot één van de topveilingen van Nederland. De editie van 2016 was opnieuw een record brekende, met een gemiddelde prijs van boven de €10.000.

Succes en gunfactor
Er zijn twee belangrijke redenen voor de ultieme collectie van deze 17e editie van Starsale Auctions. “De laatste jaren heeft de veiling zich heel positief ontwikkeld en zeker de veiling van afgelopen jaar was een hoogtepunt voor wat betreft de kwaliteit, de resultaten en de sfeer”, stelt Minne Hovenga als lid van de selectiecommissie. “Daarmee hebben we opnieuw veel goodwill gekweekt bij de fokkers. En daarnaast zijn we heel actief zelf fokkers gaan benaderen en hadden we al in een vroeg stadium de collectie compleet, zonder selectiedagen te organiseren. Topfokkers uit het hele land hebben ons hun beste veulens gegund, dat is een prachtige ontwikkeling en dankzij hen heeft Starsale Auctions een nu al memorabele collectie kunnen samenstellen.”

Goede mix
Niet minder dan zeven nakomelingen van Cornet Obolensky zijn opgenomen in de Starsale-collectie. Ook van uitzonderlijke verervers als Diamant de Semilly, Baloubet du Rouet, Toulon en Comme Il Faut komen op 25 augustus in Drachten veulens onder de hamer. “We hebben een hele mooie mix van bewezen en jonge hengsten. Zo zijn we verheugd een veulen van Olympisch kampioen Big Star in onze collectie te hebben, en ook van jongere verervers zoals het Zangersheide springkanon Dominator Z, Isah Cup-winnaar Global Express en de Nations Cup-held Glasgow van ’t Merelsnest”, vervolgt Hovenga. Ook voor dressuurliefhebbers biedt de collectie absolute buitenkansjes. “We hebben meerdere kampioensveulens in onze collectie, waaronder fantastisch bewegende veulens van Franklin en Hennessy. Van Fürst William, die vorig jaar zegevierde bij de vierjarige hengsten op het WK, hebben we eveneens een heel bijzonder veulen. Ook qua moederlijnen, zeker in de springrichting, hebben we uitermate interessante veulens kunnen selecteren. Ik durf wel te stellen dat het zowel qua kwaliteit als pedigree nog nooit zó goed heeft gezeten bij Starsale Auctions.”

Save the date
De topcollectie bestaande uit 41 spring- en 29 dressuurveulens is nu te bekijken op www.starsaleauctions.com, waar ook alle veilinginformatie te vinden is. Op vrijdag 25 augustus komt dit exceptionele gezelschap onder de hamer op het Fries Congrescentrum te Drachten.