Noordelijke topveulens onder de hamer

dinsdag 6 september 2005

Star Sale Veulenveiling Noord-Nederland brengt jonge topveulens binnen handbereik. Op zaterdag 10 september 2005 vindt onder leiding van veilingmeester Jaap Werners de vijfde editie van deze KWPN veulenveiling in het Fries Congrescentrum Drachten plaats. Tijdens de veiling worden er ca. 51 rijpaardveulens aangeboden, allen afkomstig uit bekende fok ? en/of fokstammen van de provincies Friesland, Groningen en Drenthe.

Op verzoek van de fokkers uit de drie Noordelijke provincies werd in 2001 voor het eerst Star Sale Veulenveiling Noord-Nederland georganiseerd. De veiling biedt een extra afzetkanaal voor de betere in het Noorden gefokte veulens. De heer Hartlief uit Peize fokt zelf paarden uit de noordelijke Niki-stam en heeft dit jaar een veulen die wordt aangeboden op de veiling. ?De Star Sale Veulenveiling vind ik een goed alternatief. Mijn ervaring is dat de handel in de provincies als Brabant en Limburg veel meer leeft dan hier in het Noorden. Door een aantal goede veulens bijeen te brengen in een veiling, leg je ook voor hen de weg klaar naar het hoge Noorden?.

Regelmatig schitteren er paarden uit het Noorden van Nederland op (inter)nationale concoursen. Met o.a. dit gegeven in het achterhoofd heeft de selectiecommissie, bestaande uit vooraanstaande fokkerij- en sportmensen, tijdens de voorselectiedagen veulens uitgezocht die niet alleen uitmunten in afstamming en exterieur maar ook in beweging. Star Sale is dan ook een waarborg voor kwaliteit. Een goede afstamming vergroot namelijk de kans op succes in eigen fokkerij. Star Sale kan zeker voor de beginnende fokker de start van een degelijke merrielijn betekenen.

Elk jaar weten steeds meer kopers de weg naar het Fries Congrescentrum Drachten te vinden. E?n van de trouwe bezoekers van Star Sale is Hari?tte Muggen uit Ansen. Twee jaar geleden kocht zij een merrieveulen van de hengst Ovidius op de veiling. ?Een groot voordeel van deze veiling vind ik dat de gezondheid hoog in het vaandel staat. Naast de beste Noordelijke bloedlijnen vind je ook uitsluitend gezonde veulens in de Star Sale Veulenveiling?. Haar inmiddels tweejarige merrie zal volgend jaar op de keuring haar opwachting maken.

Naast de veiling is er een klein gezellig strodorp, waar diverse (veelal hippisch gerelateerde) artikelen worden aangeboden. En toeschouwers maken dit jaar kans op ??n van de twee verrassingspakketten van de Paardendrogist t.w.v. ? 85,00 als zij tenminste vooraf het juiste duurste merrie en / of hengstveulens weten te raden. In het kader van het vijfjarig bestaan, maakt het publiek ook nog eens kans op ??n van de waardebonnen t.w.v. ? 50,00 van Ruitersportzaak Stevo.

De veiling start op zaterdag 10 september om 17.00 uur met een presentatie van de Star Sale veulens 2005 door Johan Wilmink. Tijdens deze presentatie wordt er uitgebreid ingegaan op de moeder- en vaderlijn vande veulens. De veiling begint om 19.30 uur.

In verband met het vijfjarig bestaan geldt er een speciale toegangsprijs van ? 10,00 inclusief fraaie full colour catalogus en hebben kinderen tot 14 jaar gratis toegang.