Veulenveiling in Noordelijke provincies

dinsdag 15 mei 2001

ZEVENHUIZEN - De KWPN-afdelingen Groningen, Friesland en Drenthe organiseren vrijdag 7 september een veulenveiling in het Fries Paarden Centrum in Drachten. Onder de naam ’Star Sale Veulenveiling Noord-Nederland’ zullen ongeveer 50 kwaliteitsveulens geveild worden.

STAR SALE VEULENVEILING NOORD-NEDERLAND
Al enige tijd speelden de noordelijke afdelingen met de gedachte, een gezamenlijke veulenveiling te organiseren. Onlangs is de eerste stap gezet en de Stichting Veulenveiling Noord-Nederland opgericht. De stichting bestaat uit bestuursleden van de noordelijke regio’s en een bestuurslid van de categorie Tuigpaarden Noord. De stichting heeft als doelstelling, een veiling te organiseren waarbij alleen kwalitatief zeer goede KWPN rij- en tuigpaardveulens worden verkocht.

De veiling, inmiddels genoemd ’Star Sale Veulenveiling Noord-Nederland’, wordt een evenement waarbij kwaliteit hoog in het vaandel staat. Dit geldt niet alleen voor de veulens, maar voor het hele evenement.

LOKATIE
Als het over kwaliteit gaat, kan zeker de link naar de lokatie gelegd worden. Het Fries Paarden Centrum in Drachten ligt centraal in het noorden en biedt alle faciliteiten voor het houden van een groot evenement. Momenteel wordt er nog hard gebouwd aan het centrum en de offici?le opening zal later dit jaar plaatsvinden. Voor de te veilen veulens zijn er voor en tijdens de veiling presentatieboxen beschikbaar.

CRITERIA
Veuleneigenaren die hun veulen op de veiling willen verkopen, moeten een KWPN-geregistreerd veulen hebben (veulenboek of minimaal register A). De veulens mogen uitsluitend uit de provincies Friesland, Groningen en Drenthe afkomstig zijn. Voor de tuigpaardveulens geldt echter, dat zij ook uit Overijssel afkomstig mogen zijn, daar de categorie Tuigpaarden Noord ook de provincie Overijssel beslaat.

SELECTIE
Voor de aangemelde veulens worden aparte selectiedagen georganiseerd. Tijdens deze dagen zal een speciale commissie van deskundigen de veulens selecteren, zodat alleen de allerbesten overblijven voor de veiling. Deze dagen worden op centrale plaatsen in de 3 noordelijke provincies gehouden. Onder voorbehoud van de ontwikkelingen van de MKZ beginnen de voorselecties half juli en de laatste selectie vindt plaats op 3 augustus 2001 tijdens de jonge veulenkeuring in Tolbert.

Het streven is om circa 50 veulens (40 rijpaard- en 10 tuigpaardveulens) te selecteren, maar dit getal is zeker niet heilig. De selectiecommissie kiest er eerder voor, minder veulens te veilen, dan in te moeten boeten voor kwaliteit. Tevens zal de commissie letten op spreiding van de bloedlijnen. Er zullen dus geen 10 veulens van dezelfde vader worden gepresenteerd. Bovendien probeert de selectiecommissie een goede balans tussen merrie- en hengstveulens na te streven.

DEELNAME
De veulens kunnen worden aangemeld via een inschrijfformulier. Alle KWPN leden, die in 2000 hun merrie(s) hebben laten dekken, ontvangen in de maand mei automatisch een brief en een inschrijfformulier. Tevens zal er een standaard inschrijfformulier voor veulenveilingen in KWPN blad ’In de Strengen’ verschijnen. Extra inschrijfformulieren zijn verkrijgbaar bij het secretariaat van Star Sale Veulenveiling Noord-Nederland en op de website.

WEBSITE
Op dit moment wordt er hard aan een website gewerkt. Naast algemene informatie over het initiatief, het bestuur en de lokatie wordt ook het meest recente nieuws op de website van Star Sale vermeld. Zodra de selectie afgerond is, worden er foto’s met gedetailleerde informatie van alle te veilen veulens geplaatst. De website zal half mei gereed zijn. Het internet adres is: www.starsaleveulenveiling.nl.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen het secretariaat.